AJANKOHTAISTA

****************

FOORUMI:

Käyttäjätunnuksen tulee olla oikea etu- ja sukunimi. (esim. Maija M tai M Meikäläinen tyylisesti.)

 

KOIRAHIIHTOLEIRI

12.-14.1.2018 Rautavaaran Metsäkartanolla.

Lisätiedot: ari.rastas(a)kolumbus.fi

tai

tero.makinen65(a)gmail.com

 

RALLY-TOKO-KOULUTUSPÄIVÄ

31.3.2018, Kouluttajana Krista Karhu. Lisätietoja myöhemmin

 

TOKOKOULUTUKSET

TIISTAIN KOULUTUSAJAT:

klo. 18.30
Aloittelevat / pennut

klo. 19.15
Jatkavat / kilpailevat

Pakkasraja -15, koulutukset talvitauolla tammikuussa

PALVELUSKOIRAT

Yhdistyksen tarjoamien pk-lajien parista, voit löytää itsesi jälkinarun perästä tai hakualueen reunalta.

Jälki

P1000916.JPGJäljestäminen on koiran saalistoimintaa ja, se on koiralle helppoa, koska sen hajuaisti on todella hyvä. Hyvällä jälkikoiralla on positiivinen taistelutahto ja halu ponnistella ratkaistakseen tehtävän. Tärkeä ominaisuus on myös kyky keskittyä. Koiran koolla ei ole suoranaista vaikutusta jäljestykseen.

Jälki tehdään siten, että ihminen kävelee maastossa sovitun reitin ja pudottaa kävelyuralleen keppejä. Maan pinta murtuu askelten alla ja koira haistaa tämän perusteella jäljen kulun maastossa.

Koiralle opetetaan, että se aloittaa käskystä jäljen etsimisen ja ilmaisee jäljeltä löytämänsä ihmisen pudottamat esineet eli kepit ohjaajalleen.

Alussa koira useimmiten innostetaan jäljestämään ruuan, leikkikalun tai koiralle tutun henkilön avulla. Koira totutetaan vähitellen seuraamaan ihmisen jättämään hajuvanaa. Tästä jatketaan jättämällä jäljelle keppejä, pidentämällä jälkeä, vanhentamalla sitä ja tekemällä maastoon vaihtelevia reittejä.

LAJIYHTEYSHENKILÖ:

Kati Intonen kati.intonen( at )gmail.com

Haku

Hakukoe koostuu kahdesta osasta: esine-etsinnästä ja henkilöhausta. Esine-etsinnässä koiran tulee viiden minuutin aikana löytää 1-luokassa yksi, 2-luokassa kaksi ja 3-luokassa kolme ihmiselle kuuluvaa esinettä 50×50 metrin suuruiselta maa-alueelta. Henkilöhaussa koira etsii määrätyn kokoiselta alueelta sinne piiloutuneita ihmisiä, ns. maalimiehiä. Henkilöhakualueen koko kasvaa kilpailuluokittain.

Haun harjoittelu vaatii useamman henkilön yhteistyötä ja kannattaa ottaa yhteyttä koirakerhoon pätevän ohjaajan ja harjoitteluryhmän löytämiseksi.

Hakukoiran kouluttaminen on hauskaa ja kiintoisaa. Sen lisäksi, että koira saa mielekästä fyysistä ja psyykkistä toimintaa ja ohjaajan kunto ja terveys paranevat, harjoittelusta on hyötyä myös yhteiskunnalle. Koiraa voidaan käyttää eksyneiden etsimiseen menestyksekkäästi alueella, jossa on jo liikkunut paljon ihmisiä. Ne opetetaan etsimään ilmavainun avulla, jolloin ne eivät häiriinny tallatusta alueesta. Oikein motivoitu hakukoira etsii nopeasti ja varmasti sille osoitetun alueen.

Saattaapa käydä niin, että olet jossain kaukana korvessa marjoja poimimassa. Autolle palattuasi huomaat, että avaimet ovat pudonneet taskustasi. Tiedät suunnilleen paikan, johon avaimet ovat pudonneet. Ei muuta kun koira esine-etsintä tehtävään ja pian ovat kadonneet avaimet käsissäsi.

Jos innostut jostakin pk-lajista niin että haluat kilpailla, tulee ennen sitä suorittaa hyväksytysti BH-koe eli Käyttäytymiskoe.

LAJIYHTEYSHENKILÖ:

Tanja Kaarakainen tanjakaarakainen(at)gmail.com

Palveluskoirat