Palveluskoirat

Yhdistyksen tarjoamien pk-lajien parista, voit löytää itsesi jälkinarun perästä tai hakualueen reunalta.


Jälki

Jäljestäminen on koiran saalistoimintaa ja se on koiralle helppoa, koska sen hajuaisti on todella hyvä. Hyvällä jälkikoiralla on positiivinen taistelutahto ja halu ponnistella ratkaistakseen tehtävän. Tärkeä ominaisuus on myös kyky keskittyä. Koiran koolla ei ole suoranaista vaikutusta jäljestykseen.

Jälki tehdään siten, että ihminen kävelee maastossa sovitun reitin ja pudottaa kävelyuralleen keppejä. Maan pinta murtuu askelten alla ja koira haistaa tään perusteella jäljen kulun maastossa.

Koiralle opetetaan, että se aloittaa käskystä jäljen etsimisen ja ilmaisee jäljeltä löytämänsä ihmisen pudottamat esineet eli kepit ohjaajalleen.

Alussa koira useimmiten innostetaan jäljestämään ruoan, leikkikalun tai koiralle tutun henkilön avulla. Koira totutetaan vähitellen seuraamaan ihmisen jättämää hajuvanaa. Tästä jatketaan jättämällä jäljelle keppejä, pidentämään jälkeä, vanhentamalla sitä ja tekemällä maastoon vaihtelevia reittejä.

lisätietoa lajista: http://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/palveluskoirakoelajit/jalkikoe.html
Haku

Hakukoe muodostuu kahdesta osasta: esine-etsinnästä ja henkilöhausta. Esine-etsinnässä koiran tulee löytää ihmiselle kuuluvia esineitä 50x50 metrin suuruiselta maa-alueelta. Henkilöhaussa koira etsii määrätyn kokoiselta alueelta sinne piilotettuja ihmisiä, ns. maalimiehiä. Henkilöhakualueen koko kasvaa kilpailuluokittain.

Haun harjoittelu vaatii useamma henkilön yhteistyötä ja kannattaa ottaa yhteyttä koirakerhoon pätevän ohjaajan ja harjoitteluryhmän löytämiseksi.

Hakukoiran kouluttaminen on hauskaa ja kiintoisaa. Sen lisäksi, että koira saa mielekästä fyysistä ja psyykkistä toimintaa ja ohjaajan kunto ja terveys paranevat, harjoittelusta on hyötyä myös yhteiskunnalle. Koiraa voidaan käyttää eksyneiden etsimiseen menestyksekkäästi alueella, jossa on jo liikkunut paljon ihmisiä. Ne opetetaan etsimään ilmavainun avulla, jolloin ne eivät häiriinny tallatusta alueesta. Oikein mutivoitu hakukoira etsii nopeasti ja varmasti sille osoitetun alueen.

Saattaapa käydä niin, että olet jossain kaukana korvessa marjoja poimimassa. Autolle palattuasi huomaat, että avaimet ovat pudonneet taskustasi. Tiedät suunnilleen paikan, johon avaimet ovat pudonneet. Ei muuta kuin koira esine-etsintä tehtävään ja pian ovat kadonneet avaimet käsissäsi.

Jos innostus jostaikin pk-lajista niin että haluat kilpailla, tulee ennen sitä suorittaa hyväksytysti BH-koe eli Käyttäytymiskoe.

lisätietoa lajista: http://www.palveluskoiraliitto.fi/lajit/palveluskoirakoelajit/hakukoe.html

PK-lajien yhteyshenkilö: Marja-Liisa Ryynänen marja-liisa.ryynanen ( at ) kajaani.net